V tomto článku Vám rozšíříme obzory o kvalitních grilech, které Vám zpříjemní přípravu pokrmů, ale také čas strávený s Vašimi blízkými.
PLYNOVÉ GRILY
Výhody:
• snadná regulace teploty
• rychlá příprava grilu k použití
• zapálení grilu stiskem knoflíku
• výdrž plynové lahve zajistí dlouhé grilování
• užití plynu je cenově výhodnější
Nevýhody:
• špatná příprava zauzováním
• koupě plynového grilu vyjde dráže
• chybí krása ohně
• jsou větší a těžší než grily na dřevěné uhlí
• hůře se s grilem manipuluje
Jak plynový gril vypadá?
Plynový kotel se skládá z těchto důležitých částí – vana (spodní kotel), víko, nerezové hořáky, teploměr (ve víku), boční hořák (příprava omáček, příloh), systém pro ovládání hořáků, grilovací rošt (litinový, nerezový), pojízdná konstrukce a spodní odkládací skříňka.
GRILY NA DŘEVĚNÉ UHLÍ
Výhody:
• efektivní využití (dřevěné uhlí, brikety = vyšší teplota)
• snadné zauzování
• příjemná atmosféra (praskání dřeva)
• spolehlivost
Nevýhody:
• manipulace s popelem a palivem
• náročnější regulace teploty
• příprava ke grilování trvá zpravidla 15-30 minut
Důležité náležitosti grilu:
V první řadě musí mít gril víko, které slouží k nepřímému grilování a zauzování.
Výhodami takového víka dále jsou:
– gril je bezpečný
– gril je úsporný
– snadné zauzování
– grilování za každého počasí
Dále by měl kvalitní gril disponovat průduchy k regulaci proudění vzduchu, grilovacím roštem s odklápěním, kvalitním materiálem a povrchem nebo teploměrem na víku.
ELEKTRICKÝ GRIL
Elektrické grily jsou nejméně používané z uvedených grilů. Elektrický gril je konstrukčně stavěný na stejný způsob jako gril plynový.
Náležitosti elektrického grilu:
• spodní vana s miskou (na odkapání šťávy)
• horní víko
• kvalitní grilovací rošt (litinový)
• topnou spirálu
• regulátor výkonu
Elektrické grily využijí především ti, kteří nemají možnost venkovního grilování na zahradě. Pokud bydlíte v bytovce a Vaší jedinou šancí, jak nasát čerstvý vzduch, je vyjít na balkon, elektrický gril je pro Vás správnou volbou.